Хто такі DevOps інженери та навіщо вони потрібні? EPAM Campus

Звичайно, DevOps Вакансія Middle/Senior DevOps Engineer інженеру не треба мати рівень Senior у області розробки. І обрана мова програмування теж не має критичного значення. Головне — знати мову настільки, щоб використовувати її для написання програм для автоматизації процесів. Зазвичай DevOps інженери вивчають Python, Ruby, Node.js, Go, Rust, C або C++.

  • Дехто може вважати, що йдеться про системних адміністраторів.
  • Насправді вони перетинаються, але відносяться до різних сфер.
  • У порівнянні з традиційним монолітним додатком мікросервіси пропонують переваги модульності, масштабованості та безпеки.
  • Незважаючи на те, що технології розвиваються, проте в цій сфері є речі, які дуже довго залишаються сталими.
  • А якщо щось не знаєш, то вміти швидко знайти інформацію та використати її.
  • Часто ми жартуємо про те, що DevOps ― це як ремонт, ніколи не закінчується.

Бонус: корисні ресурси для DevOps Engineers

Зміни та адаптація до нового може бути болісною для багатьох організацій. Але культура DevOps, яка покаже результати, може дати друге дихання організації. Такі фахівці заохочують усіх до навчання та обміну інформацією. Також потрібне знання англійської мови, якщо замовник — не українська компанія.

Тоді хто такі DevOps інженери?

Мені здається, однаково, чи Ops інженер, чи адмін, чи розробник. Те, ким ти був, допоможе краще закривати ці самі напрямки як DevOps, але інші зони  все одно треба буде  вчити. Але якщо брати мою персональну думку, то легше це робити сисадмінам. Професія DevOps-інженера не для тих, хто хоче легко та швидко ввійти в ІТ. Буде складно та місцями ресурсозатратно, але точно цікаво та перспективно. Робота гідно оплачується, працювати можна на цікавих, несхожих один на одного проєктах, та завжди бачити результат своїх дій.

Що потрібно знати DevOps інженеру

Ми уже розповіли про Web-дизайнерів та project manager, а сьогодні розкажемо про DevOps engineer. Що таке DevOps, хто такі DevOps інженери, що вони роблять, скільки заробляють та де можна навчитися професії, читайте у матеріалі. Вона заперечує класичне твердження, що розробники повинні виконувати лише свої обов’язки й не цікавитись, наскільки успішним буде запуск продукту в продакшн. Також ця культура не передбачає пошук «більш винної» команди у разі невдачі. Відповідальність за результат несе кожен учасник.

Як пройти інтерв’ю на Middle+ DevOps Engineer: про що запитують та на що звертають увагу

Якщо ж DevOps раптом набридне, то можна розвиватися як горизонтально, змінюючи стеки технологій, так і вертикально, йдучи у менеджмент. Що список інструментів та технологій буде у кожного свій. З чимось ми можемо стикнутися раз, вирішити та забути, а з чимось доведеться працювати щодня. Достатньо пройти місячні курси та можна шукати перші проєкти. Потрібно володіти декількома мовами програмування або купою фреймворків та бібліотек та мати портфоліо робіт.

Хто такий DevOps Engineer

Хто такий DevOps Engineer

Будь-які проблеми, пов’язані зі стабільністю інфраструктури, зазвичай адресуються в сторону DevOps інженерів. Звісно, крім випадків, коли є супорт команда і різні рівні підтримки. З іншого боку, зараз є дуже багато курсів від різних академій та IT-компаній. Дуже важливо підключати DevOps-інженерів на самому початку розробки програмного забезпечення, ще коли тільки закладається архітектура. Навіть якщо здається, що вже вивчив всі технології, то зʼявляється щось нове.

Купуй передплатуз доступом до всіх курсів та сервісів

Дякую розробникам з AVADA-MEDIA за відмінно виконану роботу. Новий особистий кабінет і нові функції системи розробили дуже швидко, все протестували і впровадили в готову і працюючу систему. Коли в компанії є DevOps – завдання програмістів просто написати код, а девопса розгорнути його та поставити на моніторинг. Зарплати різних ІТ-фахівців постійно зазнають трансформацій.

Звісно, і DevOps інженери часто припускаються помилок. Суть в тому, що перед DevOps інженером стоїть великий список технологій, сервісів та навиків, і не кожен володіє всім списком. Тут перераховано лише декілька основних речей, які можна легко візуально побачити та виміряти. Насправді список значно довший і залежить від ролі DevOps інженера на проекті.

Ці навички можна опанувати на DevOps курсі — такі проводять великі IT-компанії (наприклад, SoftServe) або онлайн-школи. Стосується абстрактних задач, з якими ви теж можете стикнутися. З іншого — спробуйте побачити в цьому можливість нестандартно, креативно підійти до вирішення завдання. Сьогодні налаштовуєш мережу, завтра — проєктуєш інфраструктуру чи запускаєш проєкт у хмарному середовищі.

Хто такий DevOps Engineer

Галузь швидко розвивається, не можливо завжди все знати. Через це дуже поширений синдром самозванця — з ним потрібно боротись. Для поліпшення коду і рішення можна показати свої напрацювання хлопцям зі спільноти ukrops.club — завжди дуже цінні подарунки, поради, вектори розвитку. Курси можна дивитися на Udemy, Pluralsight, особливо — на acloud.guru. Також дуже раджу educative.io — Learn DevOps for Developers, і обов’язково — самонавчання, stackowerflow, і всі книжки по тобі з приставкою «Deep Dive». Можна стати системним архітектором, якщо спеціалісту цікаво розібратися, як працює додаток на всіх етапах свого життєвого циклу – від розробки до підтримки».

Девопс спеціалістам потрібно вміти правильно їх налаштовувати та траблшутити (знаходити і оперативно вирішувати проблеми). Це фундаментальна тема в роботі всіх, хто є дотичним до девопс, тому гарні знання CI/CD процесів обов’язкові. Також DevOps-інженеру важливо вміти доносити свої аргументи, домовлятися з командою та клієнтом. Утім, ці навички — мастхев для всіх IT-спеціалістів. На відміну від позиції розробника, від Junior DevOps Engineer не вимагається глибокого розуміння мов програмування та фреймворків. Звісно, певні технічні знання потрібні (про них детальніше розкажу далі).

За останні пару років багато охочих перейти в ІТ вибрали саме цю нішу для свого старту. Тому зараз конкуренція шалена — 98 кандидатів на одне місце. Перелік необхідних вмінь та навичок фахівця залежать від проєкту, на якому він працюватиме та від задач, які повинен виконувати. Проте можна визначити базовий набір скілів, який необхідний майже на кожному проєкті. Досвід адміністрування зазвичай закриває частину Ops, тож для початку потрібно лише розібратися з Dev.

DevOps-інженер повинен розуміти, на якому сервері буде встановлено продукт, в якому середовищі буде запускатися, з якими сервісами буде взаємодіяти. Можна вибрати спеціалізацію на Windows або Linux. Білд-інженер – це скоріше роль, яку можна виконувати на проекті. Зараз так називають людей, які відповідальні за CI/CD. Фахівці іт компанії Eastern Peak мають чималий досвід у напрямку DevOps. Наші інженери знають, як максимально збільшити ефективність, передбачуваність та безпеку розробки ПЗ.

Уміти вибрати оптимальне рішення серед кількох схожих — ось, у чому ваша сила як DevOps-фахівця. Якщо в IT ви не перший рік, цінним буде досвід системного адміністратора. Часто в роботі потрібні знання обслуговування систем, налаштування та підтримки мереж, комп’ютерів, серверів, телефонії та інших пристроїв. Будь-який розробник чи тестувальник може відносно легко перейти у DevOps.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/