Програміст чи тестувальник допомагаємо обрати професію

Знання процесів розробки продукту допомагає зрозуміти, як та з ким QA-інженеру потрібно співпрацювати для досягнення мети. Навички критики (review) передбачають розуміння принципів об’єктивності, вміння давати оцінку та ставити правильні питання. Також іноді треба запропонувати інші варіанти вирішення поточних проблем. Вміння вести документацію допоможе інформативно та доступно описувати певну інформацію. Ну а навички розповсюдження знань та навчання молодших спеціалістів є запорукою успіху на %KEYWORD_VAR% вищих позиціях.

Що повинен знати тестувальник

Це не просто про знаходження помилок, але й про запобігання їх виникнення та підвищення загальної якості продукту. Головна задача тестувальників знаходити баги (тобто помилки у коді розробників), а також перевіряти, чи правильно відпрацьовує той чи інший функціонал, сайт або додаток. Курс призначений для тих, хто вже знайомий з ручним тестуванням на достатньому рівні (Intern, Junior), а також орієнтується в початковій базі сучасних мов програмування. Програміст (Frontend Developer) – це фахівець, який займається створенням програмного забезпечення. Він пише код на різних мовах програмування, розробляє нові додатки, модифікує та підтримує існуючі системи.

Вимоги для проходження курсу

Плюси та мінуси роботи QA automation engineer

Отже, щоб відповісти на великі запитання “наскільки перспективна програмна інженерія, ким працювати, зарплата”, розглянемо докладніше затребуваність, а також плюси і мінуси цієї професії. Програмна інженерія – це багатогранна професія, яка вимагає від фахівців широкого спектра знань і навичок. Інженери-програмісти повинні вміти розв’язувати складні технічні задачі, працювати в команді та взаємодіяти із замовниками. Основне його завдання – розробка програмного забезпечення, починаючи від аналізу вимог клієнта і закінчуючи впровадженням і підтримкою готового продукту. Програмна інженерія – це те, що забезпечує функціонування безлічі технологічних рішень, які ми використовуємо щодня.

Що входить в обов’язки QA automation engineer?

Комунікаційні навички вирішують одну з найскладніших проблем будь-якої колективної співпраці — порозуміння людей. Навички запобігання та розв’язання конфліктів стають важливими, коли до твоїх обов’язків починає входити прийняття складних рішень. А іноземні мови — це шлях до співпраці з іноземними компаніями та нових перспектив у власній кар’єрі. Серед технічних навичок, крім загальних та специфічних технологій, потрібно знати теорію тестування, яка надасть уже відомі та перевірені часом способи вирішення класичних проблем. Іноді це краще, ніж вигадувати власні напівефективні підходи. При цьому очікування від продукту у замовника та кінцевих користувачів можуть різнитись, що є додатковим викликом.

Soft skills, якими повинен володіти QA Manual Engineer

Плюси та мінуси роботи QA automation engineer

Тест-план є важливою складовою будь-якого грамотно-організованого процесу тестування, так як містить у собі всю необхідну інформацію процесу тестування. Як правило, за написання Тест-плану, розробку Тест-дизайну відповідальний керівник групи з питань Забезпечення Якості або досвідчений Senior qa engineer. QA automation engineer — це фахівець, який займається забезпеченням якості продукту відповідно до стандартів і специфікацій. Check List — це частина Test Plan, конкретний список того, що потрібно перевірити. Від допомагає планувати терміни закінчення робіт у майбутньому й сьогоденні.

Чи варто ставати QA-інженером

Плюси та мінуси роботи QA automation engineer

Іншими словами, розробник може сказати „дивись, я зробив цей продукт“. QA так сказати не може, адже він продукт не робив, а тільки тестував». Деякі аспекти тестування можуть бути рутинними, особливо якщо виконуються одні й ті ж тести для кількох версій продукту. Мінус автоматизаторів — це складніший напрям для вивчення. Automation QA повинен вміти все те, що і мануальник, а ще знати мову програмування та вміти писати автотести. Це мітинг, який проводять після закінчення спринту.

Професія: QA Automation engineer

Плюси та мінуси роботи QA automation engineer

Також важливо розуміти наявні ризики, оскільки тестування зазвичай є останньою фазою процесу розробки перед випуском продукту. Більшість людей уявляють QA-інженера як людину, яка щодня натискає на будь-які випадкові елементи управління програми з надією, що вона зламається. І при цьому вважають, що для посади тестувальника не треба мати глибоких технічних знань, а отже — легше пройти співбесіду та «увійти в ІТ». На великих проєктах, доречі, написання автотестів — це дуже маленька частина айсбергу. Багато часу йде саме на аналіз фейлів, фікс тестів, боротьбу із flaky тестами. Тому й на багатьох проєктах потрібні окремі люди для цього.

«Іноді QA повинен бути „нянькою“ для всієї команди та правою рукою проджекта. Ви обовʼязково маєте знати кожного члена команди як у професійному плані, так і особистому, налаштовувати з усіма звʼязок. А ще пріоритезувати завдання, розуміти вплив на бізнес того чи іншого дефекту. Обовʼязок QA — думати як бізнес, жити бізнесом під час роботи, думати про оптимізацію, покращення.

  • У світі IT важко знайти дві більш взаємозалежні професії, ніж програміст та тестувальник.
  • На цьому етапі всі учасники розробки оцінюють завдання в Story Points.
  • Зазвичай робочий процес містить наступні складові.
  • Також автотестувальники потрібні на проєктах, де тестуються тільки API або GraphQl.

Але перелік вимог до кандидата більше залежить від специфіки продукту й загалом компанії — те, що цінується однією, може зовсім не мати значення для іншої. Технічне завдання (ТЗ) – дозволяє донести суть того що слід створити команді. Допомагає зрозуміти, яким саме функціоналом повинен володіти продукт, іноді із зазначенням використовуваних технологій і методами його реалізації. Пройшовши цей курс ви отримаєте практичний досвід у використанні мови програмування Java як інструменту для написання автотестів. Курс покаже, як відбувається розробка ігор на різних етапах та яку роль відіграють тестувальники в цих процесах.

Він має сам дізнаватися нове та пояснювати іншим, як це працює. QA має цікавитись тим, що відбувається довкола його роботи. Хороший тестувальник завжди ставить багато запитань і намагається розібратися, як працює продукт, зокрема з погляду користувача. Automation QA Engineer відповідає за створення, тестування та впровадження автоматизованих рішень для перевірення якості програм.

Більше про те, як потрапити в ІТ без навичок тестування, читайте в окремій статті. Manual QA, або ручне тестування програмного забезпечення — це напрям роботи в IT, який передбачає перевірку програмного забезпечення на наявність помилок, дефектів та вразливостей. Тестувальники вручну перевіряють програмне забезпечення з точки зору розробки й з точки зору клієнта, а також контролюють якість роботи програмного забезпечення. Manual QA Engineer — спеціаліст, який займається аналізом і покращенням процесу тестування. QA набагато більше впливає на цикл розробки, це фахівець, який залучений на кожному етапі розробки ПЗ, від обговорення вимог до продукту аж до фінального його релізу. QA також аналізує помилки, стан процесів і покращує їх.

Читання більш технічних книг корисне, коли ти вже розбираєшся у сфері та маєш практичний досвід. Не соромтеся звертатися до професіоналів у галузі IT для порад. Дізнайтеся про їхні робочі процеси, виклики та переваги кожної професії. Поради від людей, які вже працюють в цій галузі, можуть бути надзвичайно корисними при виборі свого шляху.

А ось якщо захопити ще автоматизацію, то займатися доведеться довше, і рік вже не виглядає завищеним терміном. Різні курси в інтернеті пропонують навчання професії тестувальника за термін від трьох місяців до року. На цьому етапі команда обирає завдання для наступного спринту зі списку, що був обговорений на Backlog Refinement.

Також QA відзначають, що часом їхню важливість у команді та перед менеджментом не враховують, і їм доводиться постійно демонструвати свою цінність. Manual QA Engineer займається ручною перевіркою програмного забезпечення, яке повинно відповідати вимогам та не містити в собі дефектів та помилок. ПЗ перевіряється як з погляду розробників, так і з погляду клієнтів.

Для тих, хто розглядає програмну інженерію як свою майбутню професію, важливо пам’ятати про необхідність постійного навчання та відкритості до нових викликів. Програмні інженери – це будівельники цифрового світу, і їхній творчий внесок має значний вплив на наше повсякденне життя. Звичайно, якщо компанія працює не на іноземного замовника, то англійська мова може бути відсутня у вимогах до QA-фахівця. Але велика частина компаній все ж працює з іноземними клієнтами та веде документацію англійською мовою, тому, як мінімум, Pre-Intermediate рівень володіння англійською мовою — це важливо. Тестувальник ПЗ займається тестуванням готового ПЗ, в той час як функціональність Quality Assurance спрямована на превентивні (попереджувальні) заходи щодо поліпшення якості продукту. Тестувальники виконують ручне тестування, перевіряючи програму на відповідність вимогам та пошук помилок.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/